Slaapcoaching


Slaapklachten zijn een complex geheel van verschillende factoren waardoor iemand niet goed slaapt. Bij de begeleiding  van cliënten integreer ik alle cursussen die ik ooit volgde in combinatie met de cursus tot slaapcoach. Ik ondersteun de mensen op weg naar een goede slaap met mooie resultaten tot gevolg!
Wanneer spreek je van een slaapstoornis?
We spreken pas over een slaapstoornis als iemand meer dan drie weken na elkaar moeite heeft met volgende problemen:
  • Inslaapduur van meer dan 30 minuten
  • Onderbroken slaap; meerdere keren wakker worden gedurende meer dan 30 minuten
  • Te vroeg wakker ( meer dan 30 minuten eerder dan gewenst)
  • Gemengde vorm( een combinatie van de voorgaande)
Met als gevolg:
  • Overmatige vermoeidheid die het normale functioneren belemmert
  • Slecht humeur, prikkelbaar, overmatig emotioneel
  • Verminderd prestatievermogen
Slecht slapen kan meerdere oorzaken hebben. Voor de begeleiding start, is het wel aangewezen om eerst een bloedonderzoek te laten doen om zo uit te sluiten dat het geen puur medisch probleem is. Zo kunnen tekorten aan bepaalde vitamines, zoals  vitamine D, ook lijden tot slaapklachten.
Hoe ga ik te werk?
Eerst is er een intakegesprek. Dit is belangrijk om te kijken welke klachten je hebt. Slaap je slecht in of val je goed in slaap en word je ’s nachts wakker? Hiervoor gebruik ik een wetenschappelijke vragenlijst zodat ik een goed zicht op jouw situatie krijg.  Daarnaast wordt er ook een vragenlijst ingevuld om je stressniveau te bepalen.
In eerste instantie ga je praktische tips krijgen waarmee je na je eerste sessie onmiddellijk aan de slag kan.  Je krijgt slaapeducatie. Zo kom je meer te weten over je slaaprovende factoren (piekeren, stress, negatieve gedachten, perfectionisme, …) en leer je omgaan met situaties die je niet in de hand hebt. Ook krijg je inzicht in je bioritme, slaap en slaaphygiëne, invloed van overdag rustpauzes nemen overdag,…
Eens de slaapeducatie is afgerond, starten we met de praktijk namelijk hoe buig ik praktijkgewijs mijn slaapklachten om tot een goed slaappatroon. Daarom wordt de praktijkruimte omgevormd tot een slaapplaats. Je gaat als het ware liggen op een matras en hier leer ik je dan tal van technieken aan die je kan gebruiken als je niet kan inslapen/ doorslapen.
Je wordt met specifieke technieken van Yoga en mindfulness begeleid. Veel mensen met langdurige slaapklachten,  leven in de overtuiging  “Ik slaap slecht”, “Ik slaap toch niet in”, “Ik word rond 2-3 uur wakker”. Ook rond deze overtuigingen wordt er intensief gewerkt en dit via de Love Method.
Er zijn personen die zeer vaak en veel dromen en hierdoor erg moe wakker worden. In dat geval werken we met de bachbloesems.
Naast het slaap-waakritme,  je stressniveau, overtuigingen die niet helpend zijn om goed te slapen, kijk ik ook of voeding invloed kan hebben op je slaapklachten. Dit gebeurt dan via de Ayurveda of de Indische natuurgeneeskunde.
Kortom, heel je levensstijl wordt onder de loep genomen om jou te ondersteunen op weg naar een goed slaapritme. Na amper 6-8 sessies slaap je terug als een roos!
Voor een sessie betaal  je  50 euro per uur.

 

Waarom slapen we?