Yoga in groep

Ik volgde een 5-jarige opleiding bij Yoga Niketan waar het accent ligt op Raja Yoga, de Koninklijke Yoga.  In de volksmond wordt dit ook mindful Yoga genoemd, de houdingen of asana’s zijn hierop gericht.

 

Een beetje uitleg…

Raja Yoga is één van de 4 hoofdtakken van wereldwijde Yogabeoefening en staat beschreven in Patanjali’s Yogasutra’s , in de Hatha Yoga Pradipika en in de Bhagavad Gita. Raja Yoga is een samenstelling van praktische oefeningen om de geest te leren beheersen. Het gaat om bewustwording en het vermogen de gedachten in banen te leiden. Wie deze vorm van Yoga beoefent, bewandelt de koninklijke weg: raja betekent koning of hoogste.
De houdingen zijn vooral gericht op aandacht en ademhaling. Dagdagelijks krijgen we zoveel prikkels van buitenaf dat we op den duur het contact met ‘Onszelf‘ verliezen. We komen niet meer tot rust, hebben het gevoel continu iets te ‘moeten’ doen om rustig te blijven, hebben nood aan eetbuien, slapen slecht, weten niet meer welke kant uit te gaan met ons leven, …
Tijdens de yogales word je begeleid om de focus van buiten naar binnen te brengen om zo terug een rustige geest te krijgen. Dit heeft een onmiddellijk voelbaar positief effect op zowel je ademhaling als je hartslag. Uiteraard zijn er nog veel meer positieve effecten. Ik kies er bewust voor om in kleine groepen te werken met maximum 6 personen om zo iedereen ten volle te kunnen begeleiden in zijn of haar proces. Op die manier krijg je voldoende handvaten om zelf aan de slag te gaan en is begeleiding niet langer nodig. Het uiteindelijk doel is, dat ik als Yogadocent overbodig word!
De yogalessen zijn gericht op iedereen, jong en oud! Het lichaam in een perfecte houding brengen is niet persé Yoga. Yoga gaat erom dat je met volle aandacht aanwezig bent, hier en nu. Enkel dan beoefen je Yoga!
Een klein verhaaltje zal hier duidelijkheid over brengen. Een oud vrouwtje zit naast een ballerina in de yogales. Het oude vrouwtje is met volle aandacht aanwezig bij elke houding die ze doet. Ze observeert haar ademhaling, hartslag, voelt waar haar lichaam aandacht vraagt. Ze is helemaal niet lenig en de houdingen zijn dan ook een uitdaging voor haar. De ballerina plooit zichzelf in twee en denkt intussen aan haar vriendje die haar na de Yogales zal oppikken. Het lijkt er dus op dat  de ballerina de houding perfect doet terwijl het oude vrouwtje moeite heeft om haar hand op haar onderbeen te leggen. Wie van de twee doet aan Yoga?
Overzicht lessen Raja Yoga (mindful Yoga)
Maandag (Coranima- Merkenstraat 2, Tongeren)
18.45-20.00
20:15-21.30
Dinsdag 
18.45-20.00
20.15-21.30
Zondag
10.45-12.00

 

De lessen Raja Yoga gaan door in Tongeren, Blaarstraat 125/2. De kostprijs bedraagt 8 euro als je je inschrijft voor een reeks. De hoeveelheid lessen per reeks hangt af van de schoolvakanties. Het is ook mogelijk om per losse les te betalen. Dan kost een les 10 euro.
Om hygiënische reden brengt iedereen zijn eigen yogamat en dekentje mee. Best draag je comfortabele,  losse kledij.